PUDING CENDOL - Buku2 Resepi Seantero

Ahad, 15 Oktober 2017

PUDING CENDOL

PUDING CENDOL


Bahan-bahan:

300g cendol hijau
75g gula melaka
70ml santan
70ml air
30g gula pasir
15g serbuk agar-agar
2 helai daun pandan
Secubit garam

Cara-cara:

1. Masak air dengan gula melaka hingga larut dan tapiskan.
2. Satukan santan dan air gula melaka di dalam periuk bersama daun pandan dan gula pasir.
3. Masak di atas api sederhana dan kacau selalu.
4. Masukkan serbuk agar-agar dan masak lagi hingga hancur.
5. Masukkan cendol ke dalam acuan. Tuang bancuhan agar-agar di dalamnya.
6. Sejukkan.

Sedia untuk dihidang. Selamat menjamu selera! 😊

Gula Melaka ni memang serbaguna! Nak buat cendol, onde-onde, sos cili, atau kuih lompat tikam, mesti guna Gula Melaka untuk rasa yang klasik dan asli. Kalau korang memang pencinta masakan tradisi, bahan ni wajib ada di dapur rumah korang!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan