PUDING SUSU SEJAT - Buku2 Resepi Seantero

Ahad, 15 Oktober 2017

PUDING SUSU SEJAT

PUDING SUSU SEJAT

Bahan-bahan:

38g agar-agar
Air

Bahan dipukul:

1 tin susu sejat
213g gula
1sk esen vanila
1sk tepung kastard
4 biji kuning telur
1sk pewarna coklat

Cara-cara:

1. Masukkan agar-agar, air dan bahan-bahan dipukul.
2. Kacau sehingga mendidih.

Bahan untuk kek:

5 biji telur
227g mentega Kerrygold
255g gula hangus
227g gandum
1sk baking powder
Esen vanila

Cara-cara:

1. Mentega Kerrygold dan gula (dipukul kembang).
2. Kemudian masukkan telur. (dipukul lagi).
3. Masukkan gandum, esen vanila, baking powder dan kacau rata.
4. Bakar dalam ketuhar atau penggoreng kering selama 20 minit.

Penyediaan:

Bahagikan puding kepada 2 bahagian.

Bahagian 1: Puding dikeraskan dahulu dan dilapiskan dengan kek diatasnya.
Bahagian 2: Tuangkan baki puding di atas kek tadi dan sejukkan.

Sedia untuk dihidangkan. Selamat menjamu selera! 😊

Air Fryer ni memang pilihan tepat kalau korang nak masak cepat, mudah, dan sihat. Tak kira lah nak goreng ayam ke, buat dessert ke, atau masak ikan bakar, semuanya boleh dengan Air Fryer ni! Yang bestnya, korang boleh masak dengan menggunakan sangat sedikit minyak (atau tak perlu guna minyak langsung pun) tapi tetap hasilnya rasa sedap dan rangup. Yang paling penting Air Fryer ni suuuperrr mudah. Just pilih setting, tekan butang, dan tunggu sekejap. Dapur pun tak bersepah! Harganya pun mesra poket. Jadi korang tak perlu risau kalau poket kosong. Dengan reka bentuk yang kecil molek, Air Fryer ni saangaat sesuai untuk dapur yang kecil atau dapur bujang. Tapi tak sempurnalah Air Fryer tanpa Baking Paper kan. Jadi, kalau korang nak masak lebih cepat dan sihat, boleh la consider Air Fryer ni ye! Senang, jimat masa, dan yang pastinya memudahkan kerja dapur anda!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan