PUDING KOPI - Buku2 Resepi Seantero

Ahad, 15 Oktober 2017

PUDING KOPI

PUDING KOPI


Bahan-bahan:

600 ml susu segar
150g gula halus
100g coklat masakan
75g chocolate rice
1 sudu besar Serbuk Kopi
6 biji telur

Bahan sos:

400 ml susu segar
150g gula halus
1 biji kuning telur
1 sdt esen vanilla

Hiasan:

Kepingan nanas
Ceri merah
Kepingan coklat dan biji badam

Cara-cara:

1. Panaskan ketuhar pada suhu 180℃. Sapukan acuan dengan majerin.
2. Cairkan coklat masakan secara 'double boiler'. Masukkan susu segar, serbuk kopi dan kacau rata.
3. Pukul kuning telur dengan gula halus sehingga hancur. Masukkan bancuhan kopi dan chocolate rice.
4. Tuang adunan ke dalam acuan. Letak acuan ke dalam dulang berisi air dan bakar di dalam ketuhar.
5. Untuk sos, satukan semua bahan dalam periuk dan masak di atas api yang sederhana hingga pekat.
6. Sejukkan puding dan sos. Hias.

Sedia untuk dinikmati! 😊

Siapa sini suka buat dessert lawa-lawa kat rumah? Haa, kalau nak puding korang nampak lebih menarik dan pro ala-ala The Next Great Baker, Acuan Puding ni wajib ada kat dapur korang! Macam-macam bentuk ada, bunga, bintang, hati and semua comel gila! Nak buat puding karamel, agar-agar buah, atau puding kastard, confirm jadi cantik dan puas hati. Plus, acuan ni senang nak guna, tak melekat, dan mudah cuci tau! Kalau ada majlis atau jamuan, dessert korang mesti standout dari yang lain. Apa tunggu lagi, jom buat puding paling cantik! Barulah ada kelaas!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan