300ml krim putar
1 sb serbuk gelatin
175g coklat masakan,dihiris
4 ketul kiub ais
175ml susu segar
60g gula kastor
1 st esen badam
Krim putar dan kepingan badam bakar
Cara-cara:
1. Masukkan separuh krim ke dalam periuk. Taburkan gelatin, biarkan 5 minit.
2. Panaskan krim dan gelatin dengan api sederhana sambil kacau hingga berbuih di sekeliling periuk.
3. Tuang krim panas ke dalam mesin pengisar. masukkan coklat dan putar.
4. Masukkan kiub ais, baki krim,susu, gula, dan esen badam. Putar sebati hingga ais hancur.
5.Tuangkan puding ke dalam gelas atau mangkuk. Tutup dan biar 4 jam sehingga keras. Hias puding dengan krim dan badam.
Sedia untuk dihidang! 😊
Siapa kat sini ada masalah dapur kecik tapi barang dapur banyak? Habis bertimbun-timbun barang kat dapur tu, takde tempat nak letak barang. Nak beli kabinet, makan space pulak. Haa, meh sini admin nak share dengan korang. Korang guna je Rak Barang Kering ni, confirm dapur korang jadi lebih kemas dan teratur! Boleh susun aneka tepung, gula, rempah ratus, serbuk masakan, bawang-bawangan, dan macam-macam lagilah. Design dia minimalis, bertingkat, ringan, tapi kuat tau. Jadi, tak payah risau sebab rak ni memang tahan lasak. Untuk dapur yang kecik, rak ni memang sesuai sangat sebab menjimatkan ruang. Kalau korang suka dapur korang nampak kemas dan organized, bolehlah cuba rak ni, ya!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan