KEK LABU
250g mentega
200g gula kastor
5 biji telur
50ml susu sejat
250g tepung penaik
100g labu yang telah direbus dan dikisar
1sk esen vanila
100g labu yang telah direbus dan dikisar
1sk esen vanila
1sk rempah kek
Krim putar
Cara-cara:
1. Pukul mentega dan gula hingga gebu.
2. Masukkan telur satu per satu berselang seli dengan tepung. Kaup balikkan supaya rata.
3. Tuang susu sejat, labu, esen vanila dan rempah kek. Kacau rata.
4. Tuang adunan ke dalam acuan ukuran 20cm bulat beralas kertas serap minyak dan bakar di dalam ketuhar bersuhu 180°C selama 30-45 minit sehingga keemasan.
Krim putar
Cara-cara:
1. Pukul mentega dan gula hingga gebu.
2. Masukkan telur satu per satu berselang seli dengan tepung. Kaup balikkan supaya rata.
3. Tuang susu sejat, labu, esen vanila dan rempah kek. Kacau rata.
4. Tuang adunan ke dalam acuan ukuran 20cm bulat beralas kertas serap minyak dan bakar di dalam ketuhar bersuhu 180°C selama 30-45 minit sehingga keemasan.
5. Sejukkan sebelum dikeluarkan dari acuan. Hias dengan krim putar di atas kek.
Sedia untuk dihidang! 😊
Sedia untuk dihidang! 😊
Tiada ulasan:
Catat Ulasan