KERABU PUCUK PAKU
Bahan-bahan:
300g pucuk paku (dicelur)
100g tauge (dibuang ekor)
2 biji cili merah (dicincang)
1 cawan kelapa parut (bahagian putih sahaja)
Garam
Gula
100g tauge (dibuang ekor)
2 biji cili merah (dicincang)
1 cawan kelapa parut (bahagian putih sahaja)
Garam
Gula
Bahan tumbuk :
5 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
4-5 biji cili padi
1cm belacan (dibakar)
2cm kunyit hidup
3cm cekur
Cara-cara:
1. Celur pucuk paku dan tauge secara berasingan.
2. Tumbuk bahan tumbuk sehingga lumat.
3. Satukan cili merah, kelapa parut dan bahan tumbuk di dalam kuali kemudian tumis sehingga naik bau.
4. Masukkan pucuk paku dan tauge. Gaul rata.
Sedia untuk dihidang! 😊
Tiada ulasan:
Catat Ulasan