KUIH SAGU CINTA
100g biji sagu kecil
300ml air
50ml susu sejat
100g gula (kurangkan jika suka kurang manis)
1 helai daun pandan
Pewarna merah
1/2 biji kelapa parut (bahagian putih sahaja)
Garam
Cara-cara:
1. Bersihkan sagu dan toskan.
2. Didihkan air, gula, susu sejat, daun pandan dan pewarna merah ke dalam periuk.
3. Masukkan biji sagu dan kacau perlahan sehingga sagu menjadi jernih dan pekat.
4. Tuang ke dalam bekas dan ketepikan sehingga sejuk.
5. Setelah sejuk, boleh dipotong dan digolekkan ke dalam kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam.
4. Tuang ke dalam bekas dan ketepikan sehingga sejuk.
5. Setelah sejuk, boleh dipotong dan digolekkan ke dalam kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam.
Sedia untuk dinikmati! 😊
Tiada ulasan:
Catat Ulasan